Vorig schooljaar vond de eerste editie (na enkele afgelaste Corona-edities) van de ‘Fietsrielen’ plaats. Deze activiteit was een idee van enkele ex-leerlingen van de school dat dan verder werd uitgewerkt door een aantal leerkrachten.

Na weken, zelfs maanden van subtropische temperaturen en aanhoudende droogte, werd één van de belangrijkste onderdelen van de ‘Fietsrielen’ dit schooljaar een uitgeregende editie. Op woensdag 14 september werden alle fietsen van de vijfdejaars in de vrachtwagen geladen. Leerlingen en begeleiders stapten op de trein en zagen x-aantal kilometers (afhankelijk van de gekozen fietsafstand) hun stalen ros terug. Enkele afstanden werden door de voorspelde zondvloed al ingekort, maar deze maatregelen bleken nog niet voldoende. Het vertrek met de fiets was nog vrij droog, maar naarmate de tijd vorderde viel de regen alsmaar meer met bakken uit de lucht. Er was kunst- en vliegwerk nodig om 2 groepjes die hun fietstocht vroegtijdig moesten beëindigen op een alternatieve manier op de plaats van bestemming te krijgen.

En die plaats van bestemming was domein “De Hoge Rielen” in Lichtaart. Gelukkig hadden we dit schooljaar een loods ter beschikking waar we wat konden opwarmen en onze kleren laten uitdruppen… Al heel snel sloeg de sfeer op een positieve manier om: na een douche werden droge kleren aangetrokken, spelletjes gespeeld en tafels en banken geïnstalleerd. De keukenploeg mocht dan voor een eerste keer uitpakken en deed dat fantastisch met een lekkere spaghetti. Er werd beslist die avond de tentjes in de loods op te slaan en daar ook te overnachten. Al de miserie van de eerste uurtjes werd helemaal vergeten toen één van de begeleiders er in slaagde het kampvuur aan te krijgen. Na een uurtje klassiekers zingen gingen alle vrolijke vrienden vlotjes slapen.

Het weer van dag 2 zag er helemaal anders uit. Het bleef zowat de hele dag droog en dat betekende dat alle geplande activiteiten zonder aanpassingen konden worden uitgevoerd. De vroege vogels die konden al voor dag en dauw een fietstocht maken in het fantastische domein waar we mochten verblijven. Na een stevig ontbijt waren er diverse workshops: survivaltechnieken, sjorren, … In de late namiddag was er keuzeactiviteit met voor ieder wat wils: knutselen, baseball en run & bike. Het kampvuur dat nog steeds niet gedoofd was, was de plaats van afspraak voor het avondeten: lekkere hamburgers. Na het grote avondspel (Ei van Columbus) en een korte avondsluiting was het tijd om te gaan slapen. En ditmaal was het 100% kamperen. Het wegblijven van de regen zette namelijk het licht op groen om de tenten buiten te zetten.

En dat 100% kamperen was natuurlijk dé ervaring voor de meeste leerlingen. Dag 3 was vooral de dag van wakker worden, opruimen en de terugtocht naar school. Ondanks een ‘valse start’ door het slechte weer blikken leerlingen en begeleiders terug op een fantastische driedaagse waarvan vele momenten voor altijd in het geheugen gegrift blijven staan…

Meer foto’s: https://photos.app.goo.gl/sz5K3G42HuGrQvTA6