Mobiliteit

De school heeft zich geëngageerd om de verkeersveiligheid rond de school te verbeteren en duurzame mobiliteit te stimuleren.

De school werkt hiervoor samen met Mobiel Brussel en GoodPlanet Belgium.
Onder impuls van een werkgroep bestaande uit leerkrachten, wil de school de ouders, leerlingen en personeel informeren, sensibiliseren en stimuleren om te komen tot duurzame mobiliteit dwz verplaatsingen maken te voet, per fiets of met het openbaar vervoer .

Eén van de eerste realisaties van onze werkgroep is het ‘Schoolvervoerplan’…

Wat is een schoolvervoerplan?
Een schoolvervoerplan dient in de eerste plaats om de dagelijkse leefbaarheid rond en naar de school van uw kind in kaart te brengen en waar nodig te verbeteren. Oplossingen kunnen voorgesteld worden om zachte vervoerswijzen en verkeersveiligheid te introduceren en te promoten voor ouders en kinderen op hun weg naar school. Een schoolvervoerplan helpt de school maatregelen te introduceren inzake een duurzaam mobiliteitsbeleid en de kinderen en leerlingen te laten kennismaken en deelnemen aan een duurzaam en verantwoordelijk mobiliteitsgedrag.

De werkgroep mobiliteit organiseert ook enkele acties per schooljaar. Hieronder geven we een overzicht:

Week van de vervoering (september)
Tijdens de week van de vervoering proberen we alle leerlingen te sensibiliseren om op een veilige en milieuvriendelijke manier naar de school te komen. De leerkrachten staand dan dagelijks aan de schoolpoort om te kijken wie met de fiets, te voet, met het openbaar vervoer, … naar de school is gekomen. Uiteraard krijgen de leerlingen op het einde van de week een mooi cadeautje!
Dagelijks zingen en dansen we ook het Straplied, wat voor een uitzonderlijke  sfeer zorgt in de school.

 

Fietsdag (september)
1 dag per schooljaar staat volledig in het teken van de fiets. Alle kinderen van de school (kleuters en kinderen van het lager) brengen dan hun fiets, helm en hesje mee. In een doorschuifsysteem volgen zij tal van leuke activiteiten: fietsvaardigheidsparcours, fietstocht, fietsquiz, fietsherstelling, …
Op deze fietsdag werken wij samen met onder meer de fietsbrigade van de politie, SVS, VOOT, Cyclo, …

 

Fluoactie (november-februari)
De actie wordt afgesloten met een heuse miss en mister Fluo – verkiezing op de fluo-dag!
De kinderen krijgen de opdracht om tijdens de donkerste dagen van het jaar zichtbaar naar school te komen.  Gedurende drie maanden controleren de leerkrachten de kinderen verschillende keren op het dragen van fluo. Wie fluo draagt, krijgt een sticker/stempel.  Wanneer de stickerkaart vol is, krijgen de leerlingen een beloning.

 

Sam de Verkeersslang (mei)
In mei staat één week in het teken van Sam de Verkeersslang. Da’s een verkeersspel waarbij de leerlingen stickers kunnen verdienen. Maar die krijgen ze niet zomaar. Ze moeten eerst met de fiets, te voet of met het openbaar vervoer naar school komen. Want hoe meer kinderen dat doen, hoe veiliger de schoolomgeving wordt. Indien de slang op het einde van de campagneweek vol is, volgt er leuke beloning voor iedereen.

 

Deelname aan fietsexamens
Onze school organiseert jaarlijks enkele fietsexamens voor de leerlingen van de lagere school:

  • Bronzen fietsbrevet voor het tweede leerjaar
  • Zilveren fietsbrevet voor het vierde leerjaar
  • Fietsbrevet i.s.m. Pro Vélo
  • Het grote fietsexamen i.s.m. de politie